Zur Modulseite PDF generieren

#30134 / #4

Seit SoSe 2022

English

Bioprocess Engineering I for Brewers
Bioverfahrenstechnik I für Brauerei- und Getränketechnologie

10

Neubauer, Peter

Benotet

Portfolioprüfung

English

Zugehörigkeit


Fakultät III

Institut für Biotechnologie

33311200 FG Bioverfahrenstechnik

MSc Biotechnologie

Kontakt


ACK 24

Neubauer, Peter

peter.neubauer@tu-berlin.de

Lernergebnisse

Upon completion of the module, the students are able to: - to know the importance of bioprocesses and their principle execution in the biotechnological industry, - understand the physical processes in bioreactors on the basis of energy, mass and momentum and momentum transport and corresponding balances as well as reactor types and their operating parameters. know - to master the use of simple approaches for the description of biological material transformation to master - to master the tools for describing complex biological reaction networks in the metabolism of the cell and to be able to apply these in a targeted way for the analysis and planning of to be able to apply them in a targeted manner for the analysis and planning of problem solutions, - to know the construction and the mode of action of bioreactors, - and to have knowledge of the basic procedures of bioprocess technology and scale-up. The course predominantly imparts: 40% Knowledge & Understanding 20% Analysis & Methodology 20% Development & Design 20% Application & Practice.

Lehrinhalte

The module contains the lectures Bioprocess Engineering I (BVT I-VL, winter semester) and the Bioprocess Engineering I practical course (BVT I-PR (summer semester). The lecture is accompanied by seminars accompanied by seminars. BVT I-VL: Lectures accompanied by seminars and exercises. In addition, students prepare a term paper (Experimental Design). Introduction to industrial bioprocesses, culture media, experimental design, bioreactor design and instrumentation, kinetic models, mass transport in bioreactors, biotechnological processes (batch, fed-batch, continuous culture), sterilisation, modelling of bioprocesses, DoE modelling with Modde, simulation exercises with Matlab. BAT I-P: Cell growth in the bioreactor, balancing, modelling of simple processes, Kla value/oxygen transfer.

Modulbestandteile

Compulsory area

Die folgenden Veranstaltungen sind für das Modul obligatorisch:

LehrveranstaltungenArtNummerTurnusSpracheSWS ISIS VVZ
Bioverfahrenstechnik IVL0335 L 748WiSede, en4
Bioverfahrenstechnik IPR0335 L 749SoSede, en4

Arbeitsaufwand und Leistungspunkte

Bioverfahrenstechnik I (VL):

AufwandbeschreibungMultiplikatorStundenGesamt
Presence time15.04.0h60.0h
Pre- / post-processing15.04.0h60.0h
120.0h(~4 LP)

Bioverfahrenstechnik I (PR):

AufwandbeschreibungMultiplikatorStundenGesamt
Presence time15.04.0h60.0h
Protocol creation5.06.0h30.0h
Preparatory seminars5.04.0h20.0h
Preparation and follow-up of seminar PR5.06.0h30.0h
140.0h(~5 LP)

Lehrveranstaltungsunabhängiger Aufwand:

AufwandbeschreibungMultiplikatorStundenGesamt
Exam preparation1.040.0h40.0h
40.0h(~2 LP)
Der Aufwand des Moduls summiert sich zu 300.0 Stunden. Damit umfasst das Modul 10 Leistungspunkte.

Beschreibung der Lehr- und Lernformen

Classical lecture supported by multimedia presentations (video), modelling exercises, seminars, exercises on calculations, an independent term paper will be written. The course is held in German/English, the materials are provided in English. The examination language is German or English. Practical training in groups of approx. 8 students, partly during the semester (in the winter semester).

Voraussetzungen für die Teilnahme / Prüfung

Wünschenswerte Voraussetzungen für die Teilnahme an den Lehrveranstaltungen:

none

Verpflichtende Voraussetzungen für die Modulprüfungsanmeldung:

Dieses Modul hat keine Prüfungsvoraussetzungen.

Abschluss des Moduls

Benotung

Benotet

Prüfungsform

Portfolio examination

Art der Portfolioprüfung

100 Punkte insgesamt

Sprache(n)

English, German

Prüfungselemente

NamePunkteKategorieDauer/Umfang
BVTI VL - written test50schriftlich60 min
BVTI PR - written test25schriftlich60 min
BVTI PR - Protocols25schriftlichKeine Angabe

Notenschlüssel

Notenschlüssel »Notenschlüssel 6: Fak III (2)«

Gesamtpunktzahl1.01.31.72.02.32.73.03.33.74.0
100.0pt90.0pt85.0pt80.0pt75.0pt70.0pt66.0pt62.0pt58.0pt54.0pt50.0pt

Prüfungsbeschreibung (Abschluss des Moduls)

The performance of each submodule is included in the final grade with 50% each. Grading according to Scheme 2 of Fak. III, see appendix to the module catalogue Duration Max. 90 min.

Dauer des Moduls

Für Belegung und Abschluss des Moduls ist folgende Semesteranzahl veranschlagt:
2 Semester.

Dieses Modul kann in folgenden Semestern begonnen werden:
Winter- und Sommersemester.

Maximale teilnehmende Personen

Dieses Modul ist nicht auf eine Anzahl Studierender begrenzt.

Anmeldeformalitäten

Initial registration on ISIS2. Registration for the module examination takes place in QISPOS.Registration must take place by 30 November of the year.

Literaturhinweise, Skripte

Skript in Papierform

Verfügbarkeit:  nicht verfügbar

 

Skript in elektronischer Form

Verfügbarkeit:  verfügbar

 

Literatur

Empfohlene Literatur
Enfors, S.O. & Häggström, L. (1994). Bioprocess Technology. Stockholm, Sweden.

Zugeordnete Studiengänge


Diese Modulversion wird in folgenden Studiengängen verwendet:

Studiengang / StuPOStuPOsVerwendungenErste VerwendungLetzte Verwendung
Dieses Modul findet in keinem Studiengang Verwendung.
Master Brewing and Beverage Technology

Sonstiges

Number of participants in the internship: According to capacity